Terug

Terugblik – Jubileumavonden Sprank & Dit Koningkind

12-10-2023

Wauw, wat een feest was het vorige week tijdens de jubileumavonden!

 

Met ruim 300 mensen mochten we feest vieren en dankbaar stil staan bij de levensreis die we met elkaar afleggen. Want het leven met een beperking raakt ons allemaal. Bijzonder om zo samen het 50-jarige bestaan van Stichting Sprank & Dit Koningskind te vieren.

Gezamenlijke start

Ons jubileum werd op drie verschillende locaties gevierd: Zwolle, Haren en Gouda. Bij binnenkomst werden de gasten verwelkomd met koffie of thee en was er ruimte om alvast een blik te werpen op de verschillende (boeken)stands. Zodra iedereen een plek had gevonden in de zaal werd de avond geopend met een hartelijk welkom door Anne Westerduin de Jong (bestuurder Stichting Sprank). ”Hoe zat het nou ook alweer met Sprank en Dit Koningskind?”. Anne legde nog eens uit hoe onze gedeelde geschiedenis in elkaar zit en waarom het zo bijzonder is dat we dit 50 jaar later samen mogen vieren. Hierna ging Peter van den Enden (directeur Dit Koningskind) met ons voor in gebed.

Lezing Manu Keirse

”Samen op reis”, dat was het thema van de jubileumavonden. Want als ouders, verwanten, leden, vrijwilligers en medewerkers zijn we nou eenmaal ons hele leven op reis met onze naaste met een beperking. En als reisgenoten delen we mooie en unieke momenten, maar komen we helaas ook moeilijke uitdagingen tegen. Hoe bijzonder is het om ook, of misschien wel juist deze moeilijke momenten en ervaringen met elkaar te delen?

Samen met Prof. dr. em. Manu Keirse stonden we stil bij het thema ”Rouw en levend verlies”.  Hoe ervaren mensen met een verstandelijke beperking verdriet of rouw? Hoe reageren ze hierop en wordt dit gedrag wel begrepen en gezien door hun omgeving? Een indrukwekkende lezing die genoeg stof tot nadenken gaf. Aansluitend aan de lezing werd er een ontroerend luisterlied gespeeld door Ronald Koops.

 

Pauze

Tijdens de pauze stonden er heerlijke brownies klaar, gemaakt bij dagbesteding ”Het hoekpunt” in Bergschenhoek! Er was ruimte voor ontmoeting, verbinding en om even na te praten over de lezing. Daarnaast waren er verschillende (boeken) stands te bezoeken van Manu Keirse, Opkijken, Sprank, Dit Koningskind vakanties en dagbestedingen van Sprank.

In de benen

Na de pauze werd het programma vervolgd met wat interactie. De hele zaal mocht in de benen want er werden een aantal stellingen voorgelegd om elkaar wat beter te leren kennen. Ben je wel eens mee geweest als vrijwilliger op vakantie? Ja= staan, nee= zitten. Weet jij hoeveel medewerkers er werken bij Sprank? enzv. Er was een hoop herkenbaarheid en veel plezier.

En bij een feestje horen natuurlijk ook ballonnen en muziek, dus werd er een soort stoelendans gespeeld. Terwijl Ronald Koops een vrolijk deuntje speelde op de piano werden er grote gekleurde ballonnen door de zaal gegooid. Zodra de muziek stopte moest je proberen een ballon te bemachtigen. Kwam het rad van fortuin uit op de kleur die jij in je handen hebt? Dan won je een prijs! Er werd fanatiek meegespeeld 🙂

Hierna zongen we samen een aantal prachtige liederen, zoals ‘Een toekomst vol van hoop’ en ‘Groot is Uw trouw’. We sloten af met het zegenlied waarna iedereen het glas hief om te proosten op het 50-jarig jubileum. Wat een feest! We willen iedereen bedanken die hierbij wilde zijn.


Tijdens de eerste jubileumavond in Zwolle heeft LPB Media een opname gemaakt van de lezing van Manu Keirse. Deze is binnenkort gratis te bekijken via onze website en die van Sprank.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan