Terug

Als je er maar niet aan denkt – Ineke van der Mijden

28-03-2022

“Hoe gaat t?”

Naar omstandigheden redelijk wel. (Mijn vader).

Och, als je er maar niet aan denkt! (Mijn echtgenoot).

Goed hoor….. (met ondertoon: en nu niet doorvragen) Dat ben ik.

Knap hoor, deze antwoorden. Lekker nietszeggend en ontwijkend ook. Kun je snel weer over naar een ander onderwerp. Blijdschap is snel gedeeld maar eerlijk zeggen dat je niet lekker in je vel zit is wat lastiger. Het is ongezellig een gesprek zo te starten en even ongemakkelijk om aan het eind er over te beginnen.

Ik ga op zoek naar redenen om niet op deze vraag in te gaan. Hier is een rijtje:

  • Soms is de vraag bedoeld als groet, er wordt geen antwoord verwacht. Laatst hoorde ik het verhaal van iemand die op de vraag “Hoe is het?” als antwoord gaf: “Goed hoor, huis afgebrand en hond dood, maar nee, helemaal prima!” Omdat er toch niet geluisterd werd. Hij kreeg als reactie: “Fijn joh, mooi om te horen!” Ik ga dat toch eens een keer uitproberen…
  • De vraag wordt gesteld om zelf te kunnen vertellen: ik vraag hoe het met je is, hou het vooral kort want ik kom voor wat anders. Herkenbaar aan beide kanten!
  • Je geeft geen antwoord want je vertrouwt de ander je zorgen niet toe. Spijtig maar waar.
  • Misschien wil je best antwoorden maar niet nu, niet hier. Dan is dat een goed antwoord aan de vraagsteller.
  • Of je denkt: niemand zit op mijn verhaal te wachten. Maar dat kun je gewoon eens uitproberen. Laat je verrassen!

De zonnige kant

Ja, laten we de zonnige kant eens opzoeken. Wat denk je van de reden (*tromgeroffel*): gewoon eerlijke belangstelling: Hoe gaat het met je? Alles/veel goed? Dat is fijn om te horen en mooi dat je dat met me deelt. Gaat het minder goed of is het gewoon naar? (en alle gradaties van dit woord) Vertel het, doe een poging.  Ik kan je misschien niet helpen maar als ik luister, kun jij het kwijt. En ik begrijp je dan hopelijk beter in andere zaken. In geval van eerlijke belangstelling gun je de ander je antwoord. Je bent bereikbaar en maakt verbinding en dat is waardevol voor beide personen en levert vaak meer op dan je denkt. Erkenning en herkenning.

Even bellen?

Ik werk bij Dit Koningskind. Het kan goed zijn dat je ook van ons die vraag krijgt: hoe gaat het met je? Wil jij een verhaal kwijt of gewoon even contact? Stuur mij dan een mail, dan maak ik graag een belafspraak! Mailen kan via i.vandermijden@ditkoningskind.nl


Ineke van der Mijden – Strijker werkt op het secretariaat van Dit Koningskind. Woont op drie kwartier ‘langs het water’ lopen van kantoor en komt altijd thuis met mooie takken, bloemen of veertjes. Ineke ziet overal een verhaal in.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan