Terug

Voor het eerst mee op vakantie!

26-09-2022

Silvana(19) en Daniël(28) gingen dit jaar voor het eerst mee als vrijwilliger op vakantie. Silvana naar een jongerenweek in Ouderkerk a.d. IJssel en Daniël op een rustige vakantie naar Hamont in België. Hoe hebben ze de vakantie ervaren en wat hebben ze geleerd? We blikken samen met hen terug op deze week.

Waarom besloten jullie om je aan te melden?
Silvana: “Dat komt eigenlijk door mijn oom en tante, die gaan al jaren mee als vrijwilligers. Ieder jaar komen ze weer met enthousiaste verhalen thuis dus dacht ik dit jaar, ik ga het ook eens gewoon proberen!”
Daniël: ‘’Mijn vriendin gaat al een aantal jaar mee, dit keer vroeg ze of ik ook mee wilde. ‘Tuurlijk’ dacht ik. Vanuit mijn ervaring in de zorg weet ik dat op vakantie gaan niet altijd vanzelfsprekend is voor mensen met een beperking. Daarom gun ik hen ook graag die beleving! Maar mijn belangrijkste drijfveer is toch wel mijn geloof. Gewoon door Gods liefde uit te delen en mij dienstbaar op te
stellen.’’

Hoe zag jullie week eruit?
Daniël: “Elke dag hadden we wel een activiteit gepland staan, van picknicken in het park tot een rondvaarttocht op de Maas. Zo was iedere dag weer anders en wisselden we inspanning af met ontspanning. Het hoogtepunt van de week was voor de deelnemers toch wel het bezoek aan safaripark Beekse Bergen. Alhoewel de beautymiddag aan huis (inclusief nagels lakken, gezichtsmaskertjes en voetmassages) ook niet verkeerd was! Verder bezochten we een echte molen, hadden we een groot watergevecht in de tuin en gingen we op zondag naar de kerk. De week werd feestelijk afgesloten met een diner in het pannenkoekenrestaurant.”
Silvana: “Ook onze vakantie zat vol met leuke activiteiten. Op de eerste dag gingen we naar het openluchtmuseum Archeon. In de dagen erna gingen we naar de dierentuin, zochten we verkoeling in de tuin met waterballonnen, speelden we allerlei spelletjes, namen we een plons in het zwembad en gingen we naar een pretpark! De week vloog echt voorbij en voor we het wisten was het alweer tijd om naar huis te gaan.”

Wat heb je geleerd van de vakantie?
Silvana: “De deelnemers hebben mij echt geleerd om dankbaar te zijn en te genieten van de meest kleine en simpele dingen. Soms willen we zoveel en hebben we allerlei verwachtingen. Maar dan kijk ik naar hen en denk ik ‘wat doen we toch eigenlijk ook moeilijk’.”
Daniël: “Ik heb tijdens deze week van dichtbij mogen meemaken hoe groot Gods liefde is en dat Hij van je houdt zoals je bent! Bijvoorbeeld wanneer we na het eten met elkaar liederen gingen zingen. Dan begon ieder zo op zijn eigen manier God te aanbidden, de ene door te dansen en de ander door muziek te maken. En daar waar wij als vrijwilligers soms de tekst op moesten zoeken kenden de deelnemers alles uit hun hoofd, zo bijzonder!”

Hoe kijk je terug op deze week?
Daniël: “Ik vond het een hele vreugdevolle week, waarin ik veel van anderen mocht leren. Zo hadden we bijvoorbeeld een hele prettige groepssamenstelling en waren we snel op elkaar ingespeeld. Best bijzonder vind ik, je gaat uiteindelijk toch maar even een week op vakantie met een groep mensen die je niet kent, dan moet het maar net klikken.”
Silvana: “Ik ging heel open-minded de vakantie in, ‘we zien wel hoe het loopt’ dacht ik. Maar wauw, wat een leuke week hebben we gehad! Het verbaasde mij eigenlijk hoeveel er mogelijk is ondanks dat je misschien een beperking hebt. Zoals ons uitje naar het pretpark, waarbij ik meteen dacht ‘hoe doen we dat met iemand die in een rolstoel zit?’. Maar we deden het gewoon. En waarom zou het eigenlijk ook niet kunnen? Samen met de andere vrijwilligers tilden we de deelnemer uit de rolstoel en hielpen haar in de attractie. Zo kon ze gewoon meegenieten, net als de rest.”

Wat zou je zeggen tegen mensen die twijfelen om mee te gaan als vrijwilliger?
Silvana: “Gewoon doen! Het is zo’n fantastische ervaring, dat moet je gewoon een keer meegemaakt hebben. Als je echt met twijfels zit, ga dan eens het gesprek aan met mensen die vaker mee zijn geweest. Daarnaast zou ik je de tip willen geven om een vakantie en doelgroep uit te kiezen die bij jou past. Er zijn genoeg keuzes!”
Daniël: “Daar sluit ik mij helemaal bij aan, gewoon doen! Het is niet alleen voor de deelnemers een bijzondere week maar ook echt voor de vrijwilligers. Dus gun jezelf die bijzondere ervaring.”


Wil je meer weten over onze vakanties of je direct aanmelden als vrijwilliger? Klik dan hier

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan