COVID-19 en vakanties

Richtlijn Aangepaste Vakanties

In samenwerking met de Vereniging Gehandicaptenraad Nederland, de belangenvereniging Ieder(in), de ANVR én het RIVM is er een richtlijn opgesteld om een aantal vakanties te kunnen uitvoeren in Nederland. Deze richtlijn is opgesteld in 2020 en was gericht op de maatregelen die in de zomer 2020 van kracht waren. Bekijk hier de richtlijnen.

Inmiddels is het 2021 en is het nog onduidelijk welke maatregelen zullen gelden voor vakanties vanaf juni 2021. Wij hebben het voornemen om alle vakanties met vertrek vanaf juni én met een bestemming in Nederland uit te voeren. Voor vakanties naar een bestemming buiten Nederland wachten wij de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken af. Vanzelfsprekend zullen wij de op dat moment geldende richtlijnen en protocollen opvolgen, waardoor we op een veilige en verantwoorde wijze vakantie kunnen vieren. Binnenkort ontvang je van ons een bericht, waarin we jou meer vertellen over de door jou geboekte vakantie. Houd je mail daarom goed in te gaten. Wij kijken er naar uit om samen te genieten van een onbezorgde en vooral leuke vakantie!

Gaan vakanties met een bestemming in Nederland door?
We zijn heel blij dat er een start gemaakt is met het vaccineren tegen Corona. Misschien heb jij zelfs al jouw eerste of tweede prik gehad. Al deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat we binnenkort weer als vanouds op vakantie kunnen gaan. Misschien nog wel met de nodige richtlijnen die op dat moment gelden, maar dat mag de vakantiepret niet drukken! We gaan ervan uit dat we vakanties met een bestemming in Nederland kunnen uitvoeren.

Gaan vakanties met een bestemming in het buitenland door?

Wij hopen van harte dat we alle vakanties naar het buitenland mogen uitvoeren. Desondanks zijn wij afhankelijk van de richtlijnen die in het land van bestemming gelden.
Sinds 15 mei 2021 wordt per land en zelfs per gebied bepaald of het veilig is om op die bestemming vakantie te vieren. Dit wordt aangegeven met kleurcode. Zodra een bestemming de kleurcode groen of geel krijgt én er gelden geen quarantaine- verplichtingen, kunnen wij vakanties organiseren.

Mocht in de komende periode blijken dat het toch niet mogelijk is om jouw vakantie uit te voeren en we als gevolg hiervan jouw vakantie moeten annuleren of verschuiven, zullen we je hierover tijdig informeren. In dat geval kun je jouw vakantie kosteloos omboeken naar een andere bestemming, bijvoorbeeld naar Nederland, waar de kans veel groter is dat vakanties doorgaan.

Moet ik gevaccineerd zijn als ik naar het buitenland reis?
Wanneer je naar het buitenland gaat, moet je over het algemeen kunnen aantonen dat je:
1) Tegen Corona bent ingeënt, of
2) Negatief op Corona bent getest d.m.v. een recente PCR-test, of
3) Van Corona genezen bent, d.m.v. een antigeentest.

Hoe moet ik bewijzen dat ik ben gevaccineerd?
Sinds 1 juli bestaat het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC), het zogenaamde Corona-paspoort. Dit certificaat is feitelijk een QR-code, waarin gecodeerd vermeld staat of je (volledig) bent gevaccineerd. Om dit certificaat te krijgen dien je
1) De CoronaCheck-app te downloaden op je telefoon, of
2) Het certificaat te printen via CoronaCheck.nl

Om tijdig over jouw vereiste documenten te beschikken, lees de informatie op de website van de rijksoverheid goed door.

Mijn geboekte vakantie staat op “vol”, kan de reis toch nog geannuleerd worden?
Dat kan alleen indien we niet mogen reizen als gevolg van bijvoorbeeld aangescherpte maatregelen door de overheid en/of veiligheidsregio’s. Wanneer we de veiligheid en gezondheid van onze reizigers en vrijwilligers niet kunnen garanderen, zullen wij alsnog besluiten vakanties te annuleren. Wij zullen je hierover op tijd informeren en indien mogelijk een alternatieve vakantie aanbieden. Mocht je hiermee niet akkoord gaan, dan zullen wij jouw (aan)betaling terugstorten op jouw rekening.

Kan ik een vakantie naar het buitenland omboeken naar een vakantie in Nederland?
Wanneer je toch twijfels hebt over jouw reisbestemming en zeker wilt weten dat je op vakantie kunt gaan, dan mag je die omboeken naar een bestemming in Nederland. Mochten hier kosten aan verbonden zijn dan zijn wij helaas wel genoodzaakt om deze kosten ook aan jou door te berekenen.

Krijg ik een reisvoucher wanneer Dit Koningskind een reis annuleert?
Indien wij besluiten vakanties te annuleren als gevolg van Corona, dan ontvang je géén Corona-voucher, maar als je voor 10 juni 2021 geboekt heb krijg je sowieso jouw betaling terug. Deze Geld-terug-garantie biedt ook weer zekerheid!
Deze geld-terug-garantie is na 10 juni 2021 komen te vervallen. Voor boekingen na deze datum gelden de standaard annuleringsvoorwaarden.

Kan ik wachten met betaling tot ik zeker weet dat de reis doorgaat?
Nee, dat kan niet. Bij het boeken van de reis ben je met ons een reisovereenkomst aangegaan. Je bent wettelijk verplicht om hier aan te voldoen binnen de gestelde termijnen.

Kan ik ook mee op vakantie als ik niet gevaccineerd ben?
Ja zeker, je hoeft niet gevaccineerd te zijn om met ons op reis te gaan. Dit geldt ook voor vrijwilligers. Wel zullen we ons moeten houden aan de richtlijnen om verspreiding van het virus te voorkomen en aan de richtlijnen die gelden per bestemming. Dat betekent bijvoorbeeld het kunnen aantonen van een negatieve PCR-test wanneer dit gevraagd wordt. Indien dergelijke richtlijnen gelden, zullen wij je hier tijdig over informeren. De kosten voor reisdocumenten, vaccinaties cq. PCR-testen en verklaringen zijn voor rekening van de reiziger.

Wat is het beleid op gebied van testen?
Wij hanteren het beleid zoals nu (nog) is vermeld in de richtlijn die vorig jaar is opgesteld; deze is geldig voor de bestemming Nederland en is goedgekeurd door RIVM. Dat betekent bijvoorbeeld dat triage wordt uitgevoerd voorafgaande aan de reis. Vóór 1 juni zal bepaald worden of het afnemen van sneltesten of het kunnen overhandigen van een negatief testresultaat voordat je op reis gaat noodzakelijk is. Dit zal afhangen van de richtlijnen die de overheid in samenspraak met de RIVM opstelt. Zodra we hier meer over weten zullen wij dit vanzelfsprekend communiceren. Voor buitenlandse bestemmingen geldt eveneens een triage aan de voorkant en vervolgens de richtlijnen die gelden per bestemming. Dit kan zijn een bewijs zijn van vaccinatie of een bewijs van een negatieve PCR test. De kosten voor reisdocumenten, vaccinaties cq. PCR-testen en verklaringen zijn voor rekening van de reiziger. Wij zullen in geen geval vakanties uitvoeren waar een quarantaine-plicht geldt op het moment van vertrek.

Hoe zorgen we samen voor een veilige Vakantie Bubbel?
Het RIVM en de ANVR hebben richtlijnen opgesteld om op een verantwoorde manier groepsreizen tijdens Coronatijd te kunnen uitvoeren. Vanzelfsprekend houden we ons aan deze richtlijnen en proberen we zo min mogelijk contact te hebben met mensen buiten onze eigen groep. Binnen onze groep  nemen wij een aantal voorzorgsmaatregelen.

Kort vóór vertrek zullen wij contact met je opnemen om te vragen naar jouw gezondheid (triage). Daarnaast vragen wij je ook om een schriftelijke gezondheidsverklaring. Wanneer naar aanleiding van deze triage twijfels ontstaan, zullen we dit met je bespreken. We doen er alles aan om jou, jouw medereizigers én onze vrijwilligers een veilige vakantieomgeving te bieden.

Voordat je in onze minibus of touringcar stapt, ontsmetten we eerst onze handen en doen ons mondkapje voor. In de bus dragen we dit mondkapje en zo zorgen we er samen voor dat we zo veilig mogelijk op pad kunnen gaan.

We volgen natuurlijk de richtlijnen op gebied van dragen van mondkapjes in openbare ruimtes, winkels, musea, etc. Samen zorgen we goed voor elkaar!

In onze accommodaties blijven wij als groep bij elkaar en maken gebruik van vaste zitplaatsen aan kleine tafels. Zo houden we afstand, maar blijft het toch gezellig!

In de slaapkamers zorgen wij ervoor dat bedden uit elkaar geschoven kunnen worden.

Moet ik een mondkapje dragen?
Het antwoord hierop is “ja”. Het dringende advies van onze overheid is om in de publieke binnenruimte een mondkapje te dragen. Dit geldt voor iedereen. Er zijn echter wel uitzonderingen:

  • Mensen die vanwege hun (zichtbare of onzichtbare) beperking of chronische ziekte niet in staat zijn een mondkapje te dragen of die daarvan ernstig ontregeld raken, zijn vrijgesteld.
  • Mensen die spreken met of iemand assisteren die vanwege een auditieve beperking moeten kunnen liplezen of vanwege een verstandelijke of communicatieve beperking afhankelijk is van non-verbale visuele signalen zijn van het dringende advies uitgezonderd.
  • Begeleiders van mensen met een beperking zijn ook uitgezonderd, wanneer de persoon met de beperking door de interactie/begeleiding door iemand met een mondkapje ernstig ontregeld raakt.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan