Terug

Te gast bij Groot Nieuws Radio: Autismeweek

30-03-2023

Deze week is de Autismeweek en daarom was onze consulent Bonna namens Platform Autisme in de Kerk te gast bij Groot Nieuws Radio. Hier vertelde zij hoe het is om te geloven als je een vorm van autisme hebt. Ook legde ze uit hoe mensen met autisme een kerkdienst ervaren en tegen welke obstakels ze aan kunnen lopen bij activiteiten zoals een huiskring.

Bonna: ”Mensen die een vorm van autisme hebben verwerken informatie anders, wat langzamer. Daarnaast zijn ze vaak gevoeliger voor prikkels, zoals geluiden en geuren. Een kerkdienst kan dus veel prikkels opleveren en als vermoeiend ervaren worden. Wat dan kan helpen is een plek in de kerkdienst waar ze rust ervaren, zoals voorin omdat je dan weinig mensen ziet en niet wordt afgeleid”.

Ieder persoon is anders, zo ook mensen met autisme. Dat onderstreept Bonna: ”Ieder persoon ervaart zijn of haar autisme ook anders, binnen het geloof kan dat obstakels opleveren maar dat hoeft niet. Vaak vinden mensen met autisme het moeilijk om een voorstelling te maken van iets wat ze niet kunnen zien, dat geldt ook voor jou en mij. Vragen als ”Wie is God?” en ”Wat betekent hij voor mij?” maakt het voor hen lastig. Laatst zei iemand tegen mij: ”In de Bijbel staat Jezus is de weg, Jezus is de deur, Jezus is de herder…dat is allemaal zo verwarrend. Ik denk dan maar: God is gewoon God”.

Het hele interview terugluisteren? Klik dan hier (vanaf 1:19:45)

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan