Terug

Samen – ‘Ik had nooit gedacht mijn leven ooit met iemand te delen’

05-09-2022

De sportieve Remko loopt ieder jaar de vierdaagse van Nijmegen. Maar toen het evenement in 2020 door corona niet door ging, besloot hij zijn vrije dagen bij zijn moeder door te brengen. En omdat Marleen – op dat moment gewoon een goede vriendin – daar toch om de hoek woonde, ging hij ook even bij haar langs. Onverwachts sloeg de vonk tussen hen over. Nog geen twee maanden later vroeg Remko Marleen via Whatsapp om verkering. 

Remko en Marleen hebben beiden een licht verstandelijke beperking. Desondanks woont Remko zelfstandig in het Brabantse Liemde. Een dorpje dichtbij Eindhoven. Hij is – natuurlijk – een groot PSV-fan. Zodra zijn favoriete voetbalclub speelt, zit hij met zijn PSV-pet en -sjaal voor de tv. Jarenlang keek hij alleen. De meesten van zijn vrienden zijn gesetteld en hebben kinderen. “Die hebben geen tijd meer voor een avond voetbal kijken.” Maar tegenwoordig kijkt Marleen gezellig mee, gewoon vanuit haar eigen huis via Whatsapp video. Marleen: “Ik ben Feyenoord-fan, want mijn vader kwam uit Rotterdam. Maar voor Remko juich ik met liefde voor een andere club.”

Het laat zien hoe goed Marleen en Remko het met elkaar hebben. De twee zijn erg dankbaar dat ze elkaar gevonden hebben. Remko: “We zijn niet de jongsten meer. Marleen is bijna 50 jaar en ikzelf ben 45. Ik had nooit gedacht dat ik nog iemand tegen zou komen met wie ik mijn leven zou kunnen delen. En eerst keek ik ook helemaal niet op die manier naar Marleen. We kenden elkaar al zeven jaar. We hebben elkaar ontmoet tijdens Opwekking. Ik vond Marleen grappig en gezellig. Maar dat was het. Ik was niet bezig met een relatie.”

Gekoppeld door een kameraad
Marleen daarentegen had wél een oogje op Remko. Marleen: “Vanaf het eerste moment kunnen we het goed met elkaar vinden. We lachen veel samen. Remko is hartstikke sportief en spontaan. Daar houd ik van. Maar ik moest wel geduld hebben!” Remko: “Gelukkig had een kameraad van ons, Mark,  wél in de gaten dat er liefde in de lucht hing. Hij zag dat we veel overeenkomsten hadden en goed bij elkaar pasten. Hij heeft ons eigenlijk gekoppeld. Ik maakte me bijvoorbeeld nog een beetje druk om ons leeftijdsverschil. Maar hij zei toen ‘wat maakt dat nou uit als je het zo leuk hebt samen!’. Dat gaf voor mij de doorslag.”

Een trouwjurk kiezen
Sindsdien pendelen Marleen en Remko in het weekend tussen Brabant en Overijssel (waar Marleen samen met haar moeder woont) om de weekenden met elkaar door te brengen. Ze gaan lekker fietsen, maken mooie wandelingen, luisteren Opwekkingsmuziek en gaan samen naar de kerk. Doordeweeks zijn ze druk met werken, maar missen ze elkaar wel. Gelukkig komt daar binnenkort een einde aan, want op 26 augustus hoopt het stel te trouwen! Remko: “Na een bijeenkomst van Dit Koningskind ben ik voor Marleen op de knieën gegaan. Ik had die dag een zitzak van PSV gekocht en gebruikte die als smoesje om haar binnen te lokken. Je moet die zitzak echt nog even zien, zei ik. Eenmaal in huis heb ik haar gevraagd.”

Nu zijn ze druk met de voorbereidingen voor de bruiloft. Marleen: “Ik krijg kriebels als ik eraan denk. Ik heb er zo veel zin in. Binnenkort ga ik met mijn moeder een jurk uitkiezen. En ik zie ook uit naar het  leven erna. Dat ik lekker kan koken voor Remko en een beetje schoonmaken, het gezellig maken. Dat lijkt me heerlijk.” Remko ziet dat ook zo: “We hoeven geen grootse dingen te doen, het is gewoon fijn om samen te zijn en niet meer alleen te wonen.” Het enige waar Marleen moeite mee heeft is dat ze haar moeder achter moet laten. Want Marleen trekt bij Remko in. “Ik ben dol op mijn moeder. We zijn altijd samen geweest. Ze is al op leeftijd en krijgt wat gezondheidsproblemen. Daar maak ik me wel zorgen over.”

Twee marathons
Wat Marleen straks ook van dichtbij gaat ervaren is de sportieve levensstijl van Remko. Remko: “Ik ben een buitenmens. Mijn werk in de plantsoenendienst is perfect voor mij. Een paar keer per week  loop ik hard met mensen van mijn atletiekvereniging. Ik heb de marathon van Rotterdam twee keer gelopen. De laatste keer was Marleen daar al bij. Marleen: “Met een groep vrienden sjouwden we de hele stad door om hem aan te moedigen en banaantjes te geven. Dat was een belevenis!” Remko is ook een paar keer mee geweest met georganiseerde huttentochten. Dan wandelde hij, met bepakking, van hut naar hut. Hij weet niet of hij dat soort avontuurlijke reizen blijft maken. Samen op vakantie gaan lijkt hem namelijk net zo geweldig. Marleen: “Ik ben zelf twee keer naar Israël geweest. Fantastisch! Daar zou ik nog wel eens met Remko naartoe willen.”

Dankbaar
Hoe dan ook: Remko en Marleen hebben genoeg om naar uit te zien. Nog een keer herhaalt Remko hoe bijzonder het is dat ze op zo’n onverwachts moment stel werden. “Als iemand mij twee jaar geleden had gezegd dat ik zou gaan trouwen, had ik het niet geloofd.” Marleen: “Ik ben ervan overtuigd dat God ons heeft samengebracht.”


Dit is een artikel uit ons ledenmagazine Kleur (april 2022). Word nu lid van Dit Koningskind en ontvang gratis 3x per jaar het magazine én maak gebruik van kortingen op vakanties en activiteiten!

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan