Terug

Met drie kanjers op het strand – Mama Maartje blogt

08-03-2021

Maartje (39) is getrouwd met Richard (42). Samen hebben ze drie kinderen: Anna (10), Kim (6) en Kees (5). Anna en Kees hebben allebei een vorm van autisme. Kim kreeg de diagnose: ADHD met enkele autistische kenmerken. Maartje moet als moeder veel bordjes draaiende houden. In dit blog geeft ze voor de laatste keer een inkijkje in haar dagelijks leven.

“Sinds een paar weken zijn de scholen weer open. Dat gaat nog een beetje rommelig. De eerste maandagmorgen kon Kees niet naar school vanwege sneeuw en een paar dagen later bleef hij ook thuis omdat er geen juf was. De maandag erop was het vervolgens code rood door de ijzel en had ik alle kinderen ineens thuis. Ook het ophalen is wel een dingetje. Om te voorkomen dat alle ouders tegelijk op het schoolplein staan, zijn er verschillende breng- en haaltijden op de school van Anna en Kim. Begrijpelijk, maar wat lastig als je meerdere kinderen hebt.”

Je merkt dat ze er aan moeten wennen: opnieuw fulltime op school zitten. Vooral Kees heeft er moeite mee dat hij nu als vanouds in een kwartier een boterham met pindakaas naar binnen moet werken en om half acht de bus komt voorrijden. Dat geeft hem stress en tegen de tijd dat het donderdag is, gaat bij hem het kaarsje uit. Daar komt nog bij dat ik in de tweede week pas zondagavond laat hoorde dat de school dicht ging vanwege ijzel, dus ik kon het Kees pas s’ ochtends vertellen.  Om dan te schakelen, vindt Kees ingewikkeld. Hij denkt nu bovendien dat hij elke dag wel kan onderhandelen over het naar schoolgaan. Hij ziet er een patroon in. Dat betekent dat hij bijna elke morgen huilend aan tafel zit.

Kim is net begonnen met medicatie voor haar ADHD. Thuiswerken bleek voor haar een drama, daarom mocht ze voordat de school officieel weer open ging, al naar school. De laatste twee weken ging ze zelfs elke morgen. Ze is zo vluchtig, zo snel afgeleid. Een bijwerking van het medicijn is helaas wel dat het emoties versterkt.  Je ziet dat ze heel overtrokken reageert op dingen. Laatst zei ze tegen me: ‘Mama, ik voel boosheid, maar ik weet niet waarom. Want ik ben niet boos.’ Ik ben trots op haar dat ze dat zo precies kan verwoorden. Door de medicatie heeft ze nu genoeg ruimte in haar hoofd om aan mij te vertellen wat er binnenin haar gebeurt.

Met Anna gaat het best goed. Ook zij mocht in de afgelopen maanden vier ochtenden per week naar school. Voor haar was dat ideaal. Ze zat in haar eentje in een lokaal en ging als een speer door de stof. Nu zijn er weer volle klassen en kost het haar veel energie om alle prikkels te verwerken. Wat ik wel merk is dat ze steeds beter voor zichzelf leert zorgen. In de afgelopen weken sprak ze bewust niet af met vriendinnetjes om te spelen. Ze beseft dat ze tijd voor zichzelf nodig heeft. Wat dat betreft zie ik haar echt groeien.

Alle coronamaatregelen hebben grote impact. Op de kinderen, maar ook op Richard en mij. Dat is echt zo. Maar toch gaan we er niet aan onderdoor. Dat komt omdat we als gezin gelukkig ook nog steeds samen hele mooie momenten beleven. Zo is het deze week voorjaarsvakantie en ben ik een dagje met man en kinderen naar het strand. De zon schijnt. Mijn tenen wroeten door het zand. Ik zie Anna, Kim en Kees samen spelen, lachen, soms een beetje kibbelen. Ik geniet intens. Dit zijn onze drie kanjers en ik ben super trots op ze.”

Tekst: Mama Maartje, in samenwerking met Mariëtte Woudenberg

 

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan