Terug

Eerste stap voor kerken: ik zie je staan!

08-09-2022

Hans van der Mijden van Dit Koningskind maakt zich sterk voor mensen met een beperking in de kerk. Zijn eerste doel: zorgen voor inzicht. Kerkleiders laten zien dat er een groep gemeenteleden is die zich vaak niet gehoord en gezien voelt. In de hoop dat zij dat besef weer overbrengen op de rest van de gemeenschap. 

“Vaak lezen we 1 Korinthe 12 maar 1 Korinthe 1 is veel krachtiger”, benadrukt Hans. “Daarin lees je dat God het onaanzienlijke, het zwakke uitkiest en grote waarde geeft, juist voor het sterkere. Dat gaat zo in tegen het verlangen naar perfectie in onze postmoderne maatschappij. Dat verlangen zie je natuurlijk ook terug in kerken. Terwijl je zoveel minder gestrest leeft, als je erkent dat het leven niet maakbaar is. Imperfectie is betekenisvol. Omarm het. Bij jou zijn er ook dingen die pijn doen en schuren. Erken dat. Het maakt je als mens waardevoller voor de gemeenschap. Mensen met en zonder beperking: we kunnen niet zonder elkaar.”

Volgens Hans staan veel gemeenteleden er te weinig bij stil dat er mensen in de kerk zitten die verstandelijk of lichamelijk beperkt zijn. “Ik ging eens op bezoek bij een kerk in Houten waar de pastoraal werker met grote trots vertelde dat ze nu een beamer in de kerk hadden. Dat dat voor slechtzienden of blinden geen optie was? Oeps, daar was niet aan gedacht.”

Waarom we zo weinig oog hebben voor deze groep? “Omdat er bijvoorbeeld geen directe link is tussen jouw kerk en een zorginstelling. Er zoveel andere dingen zijn die aandacht vragen na deze gekke coronatijd. En ken je wel iemand met een beperking in je kerk, dan speelt soms ook een stukje angst mee. Onbekendheid met een beperking. Iemand reageert anders dan je verwacht. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen bijvoorbeeld heel eerlijk zijn. Zeggen wat ze denken. Dat kan best eng zijn.”

Toch is het volgens Hans belangrijk dat we geloofsgemeenschappen zijn voor iedereen. “Wat we geloven, mogen en moeten we doen!”, zegt Hans. “Er is grote behoefte aan geestelijk leiderschap. En daarbij willen we als Dit Koningskind helpen. Ik hoop dat leiders gaan beseffen dat mensen met een beperking zich dubbel eenzaam kunnen voelen in de kerk. En dat predikanten en oudsten hun verantwoordelijkheid oppakken.”

Weinig kerkleiders staan bijvoorbeeld te trappelen om gemeenteleden met een beperking mee te laten doen in een dienst. “Predikanten hebben een preekrooster. Ze krijgen al zoveel verzoeken van: kun je dit of kun je dat? Wil je diensten voor iedereen maken, dan vraagt dat energie, geduld, doorzettingsvermogen. Eerlijk is eerlijk: ook de mensen die rondom iemand staan met een beperking vinden al gauw iets te spannend, die schermen af. Dat is jammer, want er zit juist een enorme winst in voor ons allemaal als we inclusieve samenkomsten krijgen.”


Hans van der Mijden is relatiemanager kerken bij Dit Koningskind. Wil je vanuit jouw rol binnen de kerk met hem doorpraten over dit onderwerp of een afspraak inplannen? Graag zelfs! Neem gerust contact op via h.vandermijden@ditkoningskind.nl 

Herken jij je in deze verhalen en heb je behoefte aan een luisterend oor of ben je benieuwd wat wij voor je zouden kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op met onze regioconsulenten Martine (Noord- en oost Nederland) of Bonna (west-Nederland)

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan