Terug

Een nieuw kerkjaar, een nieuwe kans – Alianna Dijkstra

26-07-2022

Het nieuwe kerkjaar begint bijna weer. Een uitgelezen kans om in de kerk mensen met autisme een mooie plek te geven. Maar hoe zet je nu als iemand met autisme of als ‘ouder van’ de eerste stap? Hoe breng je je kind met autisme bij de kindernevendienst? Hoe ga je als iemand met autisme naar een kring toe? Kortom: hoe vind je je plek binnen de kerk wanneer je autisme (in je gezin) hebt.

Oproep

Misschien heb je nog niet zo in kaart gebracht waar mensen met autisme zitten in de gemeente. En denk je bijvoorbeeld dat jullie de enige ouders zijn van een kind met autisme. Of dat jijzelf het enige kerklid met autisme bent. Dan is het wellicht een idee om daar aan het begin van het kerkjaar aandacht aan te besteden.

Zo kun je een berichtje in je kerkblad schrijven over het onderwerp. Of je kunt zelfs iemand met autisme interviewen voor het blad. Ook kun je datzelfde doen op de website van je kerk. Wanneer je niet zo’n schrijver bent, dan kun je vast een redacteur van het kerkblad of website om hulp vragen. Daaronder kun je dan een oproep plaatsen met bijvoorbeeld je eigen e-mailadres of dat van de redactie.

Wanneer je dat te veel vindt dan heeft je kerk misschien wel een Facebook pagina waarop je een oproep mag plaatsen. Zo kun je in contact komen met andere mensen over dit onderwerp.

Informatieavond

Het is natuurlijk ook mogelijk om een avond te organiseren rondom het thema. Zelf bezoek ik soms gemeenteavonden om over het thema ‘autisme en geloof’ te spreken. Maar je kunt daar zelf ook een thema-avond over maken. Ik garandeer je dat je dan mensen uit je kerk of omgeving zult ontmoeten die of zelf of een partner of kind met autisme hebben. Er kan dan een mooi gesprek ontstaan.

En wat te doen wanneer je elkaar hebt gevonden? Misschien willen jullie samen praten over hoe jullie kinderen het beste kunnen worden opgevangen bij de kindernevendiensten. Of praten jullie graag verder hoe de kerk de samenkomsten wat kan aanpassen zodat het meer autistenproof wordt. Misschien willen jullie een eigen bijbelkring beginnen. Of juist in de bestaande kringen meedoen, en hebben jullie daar ideeën voor. Ik noem zomaar een paar gespreksonderwerpen.

Organisaties willen nog weleens dure experts in huis halen. Maar ik zeg bij lezingen vaak: je hebt de experts zelf in huis! Jullie, de ouders van, en mensen met autisme zelf kunnen zoveel bijdragen wanneer het hier op aankomt. Er wordt nogal eens wat om deze groep heen georganiseerd. Terwijl ik graag zeg: vraag het de mensen zelf!

Ik hoop dat dit allemaal inspirerend werkt op weg naar een nieuw kerkjaar waarin we met elkaar gemeente mogen zijn!


Alianna Dijkstra is auteur en tekstdichter. Voor Dit Koningskind schrijft ze over autisme en geloven. Alianna heeft zelf ook autisme.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan