Media & Tips

Spellen

Mensen met autisme verwerken informatie op een andere manier. Dit heeft ook invloed op hoe ze de kerk en het geloof ervaren. Daarom heeft dit Koningskind het Vragenspel Geloof & Autisme ontwikkeld. Een mooie manier om samen in gesprek te gaan. Speel het spel bijvoorbeeld met je kring, bijbelstudiegroep of jongerengroep.

Met de spelkaarten van ‘Zo zie ik mezelf! autisme’ worden kinderen uitgedaagd om na te denken over zichzelf. Hoe denken, voelen en gedragen zij zich in het verschillende situaties? Er zijn drie soorten kaarten; stellingkaarten, situatiekaarten en schaalvragen. Op de kaarten wordt het woord autisme niet gebruikt. Hierdoor kan het spel bij verschillende samenstellingen worden ingezet.

Een speldoos (met 3 spelvarianten) bestaat uit 70 spelkaarten.

Films en series

Films/series

Heb jij een filmtip? Laat het ons weten via communicatie@ditkoningskind.nl

Documentaires

Klik hier voor een overzicht van documentaires rondom het thema ASS.

Interviews

Evelien ter Steeg komt er haar 42e achter dat ze ASS heeft. Ze schreef er een boek over, genaamd ‘Onzichtbaar onvermogen’.

Mariska van Dasselaar vertelt over haar lange weg naar de diagnose ASS. Deze video gaat over haar jeugd, het vastlopen in studie en werk, en uiteindelijk haar diagnose autisme spectrum stoornis (ASS).

Podcasts

Platform Autisme in de Kerk

Platform ‘Autisme in de kerk’ vraagt sinds 2008 aandacht voor mensen met autisme binnen de kerkelijke gemeente. Zij doet dit door het organiseren van bijeenkomsten en het uitgeven van publicaties. Platform ‘Autisme in de kerk’ wordt gevormd door Dit Koningskind, Eleos, Helpende Handen en Op weg met de ander.


Contactgegevens:
Platform Autisme in de kerk
p/a Houttuinlaan 7
3447 GM WOERDEN
T 0348 48 99 70
platformautisme@helpendehanden.nl

 

Activiteiten

Het Platform heeft in de achterliggende jaren diverse activiteiten georganiseerd:

  • 2025: een studiedag over autisme, breinwerking en relaties
  • 2023: een ambtsdragersconferentie over pastoraat aan mensen met autisme
  • 2022: een webinar‘(On)begrensd? Omgaan met grenzen als je te maken hebt met autisme’
  • 2022: een studiedag over ‘Leven met autisme’
  • 2021: een webinar ‘Autisme thuis’ over herstel en in stand houden van gezinsrelaties
  • 2019: een ambtsdragersconferentie over ‘Als leiden en lijden elkaar raken’
  • 2018: een studiedag ‘Wie ben ik? ‘, over autisme bij vrouwen
  • 2016: een studiedag ‘Relatie en autisme’
  • 2014: een bijeenkomst over ‘Autisme thuis; over gezin, geloof en kerk’
  • 2012: twee studiedagenover ‘De kracht van het gezin’
  • 2009: een ambtsdragersconferentie over ‘Autisme in de kerk’

Publicaties

  • Autisme in de kerk
    Deze brochure bevat een theoretisch kader over autisme en praktische handreikingen voor de omgang met mensen met autisme in het pastoraat, diaconaat, catechese en het jeugdwerk.
  • Autisme in het jeugdwerk
    Deze brochure bevat een theoretisch kader over autisme en praktische handreikingen voor leidinggevenden in hun omgang met jongeren met autisme op de vereniging. Er is ook een hoofdstuk in opgenomen voor jongeren.

Let op: Omdat de in de brochures (hoofdstuk 1) genoemde DSM-IV vervangen is door de DSM-V is er een nieuwe versie van hoofdstuk 1 geschreven:

Tips

De Autipas is een pas voor mensen met de diagnose autismespectrumstoornis (ASS) die wordt uitgegeven door de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Met de Autipas maak je snel aan anderen duidelijk dat je autisme hebt – als dat nodig is zelfs zonder woorden. Vooral in crisissituaties kan dit belangrijk zijn. Als je autisme hebt, kun je tijdens stressvolle situaties ‘vastlopen’. Dit kan zich uiten in gedrag dat door de omgeving niet begrepen wordt. De Autipas kan zorgen voor meer begrip en geeft houvast in deze situaties.

Wist je dat? Bij een aantal organisaties hoef je met de Autipas niet in de rij te wachten. Bijvoorbeeld bij een pretpark, museum of dierentuin. Ook krijgt een eventuele begeleider bij sommige pretparken toegangskorting. Hier vind je een overzicht van de deelnemende organisaties, ook in België.

De eerste stap om overprikkeling, ontploffingen en meltdowns te voorkomen is: leren herkennen wanneer je hoofd volloopt. De emotiemeter helpt je daarbij. Download dit product gratis, print hem uit en vul hem samen in

Is ‘niet ingevulde tijd’ voor jou ook het ergste wat er is, maar lukt het nog niet altijd om te bedenken wat je dan wel kunt gaan doen?

Dan is het ANTI-VERVEEL-BOEKJE iets voor jou. Hij is speciaal ontwikkeld zodat je elk moment weet WAT je op dat specifieke moment WEL kunt doen. Download het boekje. Print, knip en niet hem in elkaar zoals aangegeven, en vul hem in, zodat hij helemaal bij je past.

Geef jij geloofsonderwijs aan (jong)volwassenen met ASS? Of heb je iemand op je Bijbelkring zitten met ASS? Dan kunnen deze tips van pas komen.

Wil jij een prikkelarme kerkdienst organiseren? Wij geven je graag wat tips mee.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan