Terug

Auti-vriendelijk op vakantie – Alianna Dijkstra

08-07-2021

Hoera! Vakantie! Lekker lummelen en niks doen.

Hoewel dit heel veel mensen als muziek in de oren klinkt, geldt dit niet voor de meeste mensen (kinderen) met autisme.

Waarom? Omdat vakantie veel veranderingen in de dagelijkse structuur brengt. En als je dan ook nog eens óp vakantie gaat wordt het helemaal anders. Een nieuwe tijdelijke woonplek, een andere slaapplek, en in het buitenland vaak andere temperaturen en eten.

Wanneer je bovenstaande leest door de ogen van iemand met autisme, lijkt vakantie opeens helemaal niet meer zo prachtig.

Maar gelukkig is er veel aan te doen zodat het voor het hele gezin een fijne tijd wordt.

Hieronder vind je drie ideeën.

 

  1. Bereid de vakantieplaats thuis al voor:

Gaan jullie naar de Dordogne of naar Vlieland? Zoek van tevoren thuis al informatie over de plaats op. Wat is er in de omgeving te doen, hoeveel inwoners heeft jullie vakantieplaats, wat is de geschiedenis van de plek en noem maar op. En misschien houdt iemand van het gezin van weetjes opzoeken waar hij of zij jullie de hele vakantie mee kan vermaken.

Door de foto’s en informatie is de plaats al een beetje bekend wanneer jullie arriveren.

 

  1. Houd -voor zover mogelijk- de structuur van thuis aan

Natuurlijk mogen de kinderen in de vakantie wat later op bed. Maar duidelijkheid over tijden geldt ook in de vakantie. Dit is ook zo bij volwassenen. Vind je het thuis prettig om om tien uur te gaan slapen, dan kun je dat prima ook tijdens de vakantie aanhouden. Niemand dwingt je om tot elf uur voor de caravan te blijven zitten met een wijntje.

Niet alleen voor het slapen is een vast ritme fijn, dit geldt ook voor het eten. Nu is het lastig wanneer je door een stadje loopt en net een mooie kerk bekijkt om dan klokslag twaalf uur een broodje te eten. Maar etenstijden geven ook een houvast en duidelijke structuur aan de dagen.

Vasthouden aan Bijbellezen na het eten kan ook zorgen voor rust en ritme. Lezen jullie uit een dagboek bij de Bijbel? Neem het mee! Dat geeft mooi een stukje herkenbaarheid van thuis op vakantie.

 

  1. Maak een dagplanning

Ik ga nooit zonder een zelfgemaakt dagplanning op vakantie. Andere mensen moeten er wel eens om lachen maar dat maakt me niet uit. Sterker nog, wie met mij op vakantie gaat prijst na een paar dagen mijn planning!

Door mijn autisme houd ik niet van ‘lege’ tijd. Zo noem ik tijd die niet is ingevuld. Het maakt me vooraf onrustig en zorgt die dag ervoor dat ik dan dus ook niks doe.

Wanneer je met iemand, of meerdere mensen, met autisme op vakantie gaat dan kun je samen een dagplanning voor vakantie maken.

Je kunt plannen op welke dagen je welke bezienswaardigheden (die jullie bij punt 1 hadden gevonden) bezoekt. Wanneer jullie een dag naar het strand gaan, naar het zwembad, een stadje bezoeken, noem maar op. Zo wordt de vakantie in kleine overzichtelijke stukjes verdeeld. En ook de vakantiegangers zonder autisme kunnen zich verheugen op wat ze gaan doen.

 

Fijne vakantie!

 

(Tip4: ook erg auti-vriendelijk is het natuurlijk om elk jaar naar dezelfde plek op vakantie te gaan)

 

Alianna Dijkstra is auteur en tekstdichter. Voor Dit Koningskind schrijft ze over autisme en geloven. Alianna heeft zelf ook autisme.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan